ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ

ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ   Στις 13 του Μαΐου 2019, σε μια εξόρμηση για φωτογράφηση του αρχαίου κάστρου π.Χ. στο Σεσκλί, (Το κάσ...


ΕΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ

 Στις 13 του Μαΐου 2019, σε μια εξόρμηση για φωτογράφηση του αρχαίου κάστρου π.Χ. στο Σεσκλί, (Το κάστρο που βρίσκεται στον Πάνω Κάμπο, νότια από τις οικίες των εργατών στο νησί), το οποίο έχει δεχτεί παρεμβάσεις αργότερα και προσθήκες στη Βυζαντινή εποχή, κατεβαίνοντας τον τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί στην παραλία (Σκομισά), πρόσεξα αριστερά του δρόμου σε μια απόσταση, κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον, γιατί φαινόταν σαν κάποιο αντικείμενο μπρούτζινο, χωμένο μέσα στα ξερά χόρτα.
  Όταν πήγα κοντά, δεν πίστευα στα μάτια μου.
  Ένας μεγάλος δίσκος, με διάμετρο τουλάχιστον πάνω από 50 εκατοστά, με το χαρακτηριστικό χρώμα που παίρνουν, όταν αφεθούν για αρκετό καιρό στην ατμόσφαιρα.
  Τότε είδα κάποια σφυρήλατα σκαλίσματα πάνω σε σύνθεση, και  διάβασα το αφιέρωμα που έχει σε κάποιο σημείο του.
 Παριστάνεται μια εκκλησία με τρούλο, δεξιά και αριστερά δύο κυπαρίσσια μακρόστενα, και μέσα  αναφέρει μία χρονολογία, και αυτόν που έκανε το αφιέρωμα.
  Ολοκληρωμένη η σύνθεση είναι: 1760.  ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΠΑΕΡΜΙΩΤΗ.
  Η απόσταση ήταν μεγάλη για να επιστρέψω πίσω για να ειδοποιήσω το παιδί που δουλεύει πάνω στο Σεσκλί, κι έτσι, κατέβηκα στη Σύμη, επικοινώνησα με το γραφείο της Ιεράς Μονής του Πανορμίτη, και μου έδωσαν το τηλέφωνο του, και τον πήρα να πάει να το μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, γιατί ήταν πολύ εύκολο κάποιο περαστικό σκάφος – κότερο να βγάλει επισκέπτες, και να χαθεί ένα σπουδαίο κειμήλιο.
  Περιμένω να μεταφερθεί στη Μονή, να τύχει της ανάλογης συντήρησης, και να βρει τη θέση του στο ανάλογο μουσείο του Μοναστηριού.
  Άλλωστε τέτοια αντικείμενα, είναι η ιστορία της Ιεράς Μονής ανά τους αιώνες.



ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ


Related

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ 1361613371087760021

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Σχετικοι Συνδεσμοι

Προσφατα

item