Η ΣΠΑΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Η ΣΠΑΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ Η Σύμη, εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη χλωρίδα της, και να μας προσφέρει κάποια είδη που δεν...


Η ΣΠΑΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

Η Σύμη, εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη χλωρίδα της, και να μας προσφέρει κάποια είδη που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα.
  Το 2015 ο φίλος Χρήστος Γαλανός, που είναι ένας ακάματος ερευνητής της χλωρίδας και της πανίδας – ιδιαίτερα της Σύμης – μας ξάφνιασε όλους, όταν παρουσίασε το μοναδικό λουλούδι του είδους σε όλη την Ελλάδα που φύεται πάνω στο νησί, με την ονομασία  Allium Symiacum


Φωτογραφία του Χρήστου Γαλανού με το Allium Symiacum από τη Σύμη.

Η μελέτη του αυτή ταυτοποιήθηκε και πιστοποιήθηκε με καθηγητές και ινστιτούτα του εξωτερικού, που μελετούν και καταγράφουν σπάνια λουλούδια. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ροδιακή με όλη τη μελέτη. https://www.rodiaki.gr/article/374634/ena-neo-eidos-gia-thn-episthmh-kai-thn-ellhnikh-xlwrida-apo-th-symh
Όμως φαίνεται πως η Σύμη κρύβει κι άλλα μυστικά, και μας τα παρουσιάζει πάντα σε ανύποπτο χρόνο.΄
  Τακτικά στις εξορμήσεις που έκανα στο βουνό σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, (αρχής γενομένης από το 1993) συναντούσα κάποιους μικρούς κρίνους που βγαίνουν κατευθείαν από τη γη χωρίς φύλλα, που το ύψος τους δεν υπερέβαινε τα 10 εκατοστά περίπου.
  Στις 17 Οκτωβρίου του 2019, σε μια επίσκεψή μου σε κάποια περιοχή, ξαναβρήκα αυτούς τους μικρούς κρίνους, και αποφάσισα να επικοινωνήσω με το φίλο Χρήστο Γαλανό, και να του στείλω και τις ανάλογες φωτογραφίες.
  Η έκπληξή μου δεν περιγράφεται, όταν μου ανακοίνωσε, ότι αυτό το λουλούδι, είναι το Δίαρον του Μαρμαρίς ή Biarum marmarisense, με κατανομή στη νοτιοδυτική Τουρκία, και στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο στη Σύμη!!!




Δύο φωτογραφίες από το Δίαρον του Μαρμαρίς ή Biarum marmarisense, που βγήκαν στις 17 - 10 - 2019 από τον Κρητικό Σαράντη.

  Ακόμα λοιπόν μια πρωτιά στη Σύμη από όλη την Ελλάδα, και εδώ οφείλουμε να προβληματιστούμε και να σκύψουμε με μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα στη χλωρίδα και την πανίδα μας, ώστε να μη κινδυνέψουν αυτά τα είδη, που είναι απορίας άξιον, πως κατάφεραν να επιβιώσουν ανάμεσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. (ανεξέλεγκτη βοσκή, εποχές ξηρασίας), και να προβάλλουν το όνομα του νησιού διεθνώς. 




Λουλούδι Limonium από τη Σύμη από τον Κρητικό Σαράντη Μάϊος 2019


Φωτογραφία Σκορπιοχόρταρου από τη Σύμη, ανήκει στην ομάδα Xanthium από τον Κρητικό Σαράντη Μάϊος 2019

Related

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2812761231845255227

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Σχετικοι Συνδεσμοι

Προσφατα

item