ΘΟΥΠΙ. ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΗ ΣΥΜΗ

    ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥΛΙ ΘΟΥΠΙ ( Otus scops cyprius) ΣΤΗ ΣΥΜΗ Σήμερα 8-8-2020, ο φίλος Χάμπος Βολονάκης, φωτογράφισε ένα πουλί πάνω στο κυπαρί...

  ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥΛΙ ΘΟΥΠΙ (Otus scops cyprius) ΣΤΗ ΣΥΜΗ

Σήμερα 8-8-2020, ο φίλος Χάμπος Βολονάκης, φωτογράφισε ένα πουλί πάνω στο κυπαρίσσι του Αϊ Σπυρίδι στο Νημποριό το μεσημέρι, και μάλιστα το φωτογράφισε από πολύ κοντά στα 2 μέτρα, δείγμα ότι το πουλί πιθανόν να είναι εξοικειωμένο με την ανθρώπινη παρουσία.

  Το πουλί αυτό, είναι σπάνιο, και είναι ενδημικό της Κύπρου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα offsite  σε κείμενό της που αναρτήθηκε στις 16-12-2020.

  Παραθέτουμε το κείμενο, για να διαπιστώσουν και οι φίλοι, ότι το πουλί αυτό απαντάται μόνο στην Κύπρο, και φέρει την ονομασία  Θουπί (Otus scops cyprius)

 

                         Ενδημικό μόνο στην Κύπρο

Ένα νέο ενδημικό είδος που συναντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, αναγνωρίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση της BirdLife Cyprus. Συγκεκριμένα το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, το Otus cyprius.  

Η αναγνώριση ενός νέου μοναδικά κυπριακού πουλιού, όπως αναφέρεται, είναι σημαντική τόσο για την προστασία του όσο και για την τουριστική προβολή της Κύπρου ως προορισμού για πτηνοπαρατήρηση (birdwatching).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Θουπί είναι μια μικρή κουκουβάγια που απαντά μόνο στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, βάσει διαφορών στο φτέρωμα και το κελάηδημά του, το κυπριακό Θουπί (Otus scops cyprius) θεωρείτο υποείδος του Ευρωπαϊκού Θουπιού (Otus scops scops), που απαντά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το κυπριακό υποείδος θεωρείτο ξεκάθαρα διαφορετικό, αλλά θεωρείτο επίσης πιθανόν ότι θα μπορούσε να αναπαραχθεί με το Ευρωπαϊκό Θουπί.

Προστίθεται ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κελάηδημα και το φτέρωμα του είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του Ευρωπαϊκού Θουπιού, πράγμα που σημαίνει ότι τα κυπριακά Θουπιά πιθανότατα δεν αναπαράγονται με αυτά της Ευρώπης τελικά. Βάσει αυτού, το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, με νέα επιστημονική ονομασία Otus cyprius.

     Η φωτογραφία που συνόδευσε η ιστοσελίδα  (Offsite) το                                κείμενο που επικαλούμαστε. 

Με εκτιμώμενο πληθυσμό 5.000 - 12.000 ζευγάρια, το Θουπί, Otus cyprius, απαντά σε όλο το νησί, σε δάση, κήπους, ελαιώνες, αγροκτήματα και συχνά σε πόλεις ή χωριά, ή κοντά τους, σε πάρκα και σε καλλιεργημένες περιοχές με ελαιώνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να το δει κανείς να κάθεται ακίνητο σε κάποιο δέντρο, αν και είναι πιο πιθανό να το ακούσουμε το βράδυ, παρά να το δούμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή συνήθως από το κελάηδημά του, το οποίο αποτελείται από δύο νότες και αποτελεί χαρακτηριστικό ήχο της κυπριακής υπαίθρου την άνοιξη. Το σφυριχτό αυτό κελάηδημα διαφέρει από αυτό του Ευρωπαϊκού Θουπιού, το οποίο αποτελείται από μία νότα. Μέρος της λείας του αποτελούν κυρίως μεγάλα έντομα όπως γρύλοι, ακρίδες, σκαθάρια και σκώροι, καθώς και άλλα ασπόνδυλα όπως αράχνες και γαιοσκώληκες. Το Θουπί φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, όπως κωνοφόρα και ελαιόδεντρα, ενώ έχει καταγραφεί να φωλιάζει και σε τεχνητές φωλιές που τοποθετούνται για μεγαλύτερα είδη κουκουβάγιας, όπως το Αθρωποπούλι.      Κρητικός Σαράντης

Related

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 4671793724983366180

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Σχετικοι Συνδεσμοι

Προσφατα

item