ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΜΗ. Κρητικός Σαράντης Στις 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή Μαραθούντας στη Σύ...

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΜΗ.

Κρητικός Σαράντης

Στις 10 Οκτωβρίου, στην περιοχή Μαραθούντας στη Σύμη, κατέγραψα την πρώτη εμφάνιση αυτού του παράξενου καβουριού.
  Περισσότερο κινείται και μοιάζει με αράχνη, με χρώματα το καφέ - μπορντό και στα πόδια φέρει ραβδώσεις με γαλάζιο κίτρινο και κόκκινο χρώμα. 
Το σώμα είναι καφέ προς το μπορντό, και φέρει 5 ακτίνες σε γαλάζιο χρώμα, που ξεκινούν από τα άκρα του εξωτερικού πάνω κελύφους, και  ανοίγουν σαν προβολείς προς το κέντρο, όπου εκεί υπάρχει ένα τριγωνικό άνοιγμα καφέ μπορντό.
  Οι 2 ακτίνες φεύγουν πάνω από τα μάτια και δεξιά, και οι υπόλοιπες 3 από το πιο πλατύ μέρος του κελύφους. 
Στο ξεκίνημα οι ακτίνες είναι έντονες, και όσο προχωρούν προς το κέντρο γίνονται πιο αχνές, ώστε να μοιάζουν με είδος προβολέων.
  Φέρει 10 πόδια, με τα δύο μπροστινά και τα δύο τελευταία να είναι πιο κοντά σε μήκος.
Όλα τα πόδια φέρουν 3 ραβδώσεις - ταινίες σε χρώμα κίτρινο, εκτός από τα τελευταία που φέρουν 2, και 2 ραβδώσεις σε γαλάζιο εκτός από τα μπροστινά που δεν έχουν καθόλου.
Στο ξεκίνημα από το κυρίως σώμα, τα πόδια έχουν κόκκινο χρώμα, και μετά η διάταξη των ταινιών ακολουθεί τα εξής χρώματα: Γαλάζιο - καφέ - γαλάζιο -  καφέ -  κίτρινο - κόκκινο - καφέ - κίτρινο - καφέ - κίτρινο - κόκκινο.
  Στις ράχες των ποδιών που κοιτούν προς την πλευρά των ματιών, υπάρχουν αγκαθωτές απολήξεις, κυρίως στο μεγάλο τμήμα του κάθε ποδιού.
  Η διατροφή του - όσο κατάφερα να το παρατηρήσω - αποτελείτο από μικρά χόρτα τα οποία με τα δύο μπροστινά του πόδια έφερνε στο στόμα του, αλλά δεν αρνήθηκε να φάει και κομμάτι μικρό από ψάρι που του έριξα.
  Μετά τις 10 Οκτωβρίου που είδα το πρώτο καβούρι την επόμενη εβδομάδα ανακάλυψα ακόμα ένα στην ίδια περιοχή, και ακόμα άλλο ένα στις 25 του ίδιου μήνα. Αυτά τα τελευταία ήταν μικρότερα, αλλά η απόσταση από το μεγάλο, δεν ήταν πάνω από 2 μέτρα.
  Το μέγεθος του μεγάλου καβουριού με ανοιγμένα τα πόδια του, πρέπει να ήταν γύρω στα 13 - 14 εκατοστά.
  Δε φαίνεται να είναι περιπλανώμενο, αλλά έχει μόνιμη κατοικία, μια και τις 3 διαδοχικές εβδομάδες που το παρατήρησα, πάντα βρίσκεται στο ίδιο μέρος, και ανάλογα όταν κινδυνεύει, ψάχνει καλύτερη κρυψώνα για να κρυφτεί.


Κρητικός Σαράντης

Related

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 4853501263369767858

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Σχετικοι Συνδεσμοι

Προσφατα

item