ΑΕΡΟΛΙΘΟΣ

  ΑΕΡΟΛΙΘΟΣ     Ο Βώλαξ – Βώλακας, είναι ένα μικρό χωριό στο νησί της Τήνου με 20 μόνιμους κατοίκους, κτισμένο σε ένα οροπέδιο, που ιδιαιτ...

 

ΑΕΡΟΛΙΘΟΣ 

  Ο Βώλαξ – Βώλακας, είναι ένα μικρό χωριό στο νησί της Τήνου με 20 μόνιμους κατοίκους, κτισμένο σε ένα οροπέδιο, που ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι η περιοχή εκείνη, είναι διάσπαρτη από μεγάλους σφαιρικούς κυρίως ογκόλιθους, που προσδίδουν στο τοπίο, μια απόκοσμη και ξεχωριστή όψη.

  Ο μύθος λέει ότι είναι απομεινάρια της μάχης Γιγάντων και Τιτάνων, ενώ έχουν διατυπωθεί ορισμένες θεωρίες που θέλουν την προέλευσή τους από διάφορα γεγονότα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι την ύπαρξή τους την οφείλουν σε έκρηξη ηφαιστείου πριν από 20 εκατομ. χρόνια, άλλοι ότι παλιά υπήρχε θάλασσα εκεί που αποσύρθηκε, και άλλοι ότι δημιουργήθηκαν από κομμάτι μετεωρίτη που προσέκρουσε εκεί.




  Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στουρνάρας, που έχει μελετήσει το γρανιτικό πεδίο της περιοχής, λέει ότι τα απόκοσμα βράχια οφείλονται στη διάβρωση και την αποσάθρωση του πετρωμένου μάγματος του διάπυρου που γεμίζει το εσωτερικό της γης, το οποίο βγήκε στερεοποιημένο στην επιφάνεια, και τη διαμόρφωσή του ανέλαβαν μετά, η βροχή, η υγρασία, η θερμοκρασία και ο άνεμος.

  Γιατί τα γράψαμε όλα αυτά; Γιατί και η Σύμη, έχει το δικό της παρόμοιο βράχο, με την ονομασία Αερόλιθος, που βρίσκεται στην περιοχή Κοκκινόχωμα.




 Πιθανόν, παρόμοιες διεργασίες από αυτές που μας διηγείται ο καθηγητής που προαναφέραμε συνετέλεσαν, ώστε να δημιουργηθεί και ο δικός μας βράχος, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία που τραβήξαμε με ένα φίλο όταν τον επισκεφθήκαμε.

Σημείωση: Το χωριό Βώλαξ – Βώλακας, πιθανόν προέρχεται, από την αρχαία λέξη Σβώλο – Βώλο, που υποδηλώνει σφαίρα από πηλό, και τους γνωστούς μας βόλους (μπίλιες) που παίζαμε μικροί. Πιθανόν από την ίδια ρίζα πρέπει να παράγεται και η Συμιακή λέξη «Βούλουκκας», που υπονοεί το ογκώδες και μεγάλο σε υπερθετικό βαθμό μέγεθος σφαιρικό σχήμα. Αυτή την ονομασία μάλιστα λέγαμε μεταξύ μας για υπερμεγέθη μπίλιες, που κάποιοι τις προλάβαμε και από πηλό.

Related

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 8265958687720294094

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Σχετικοι Συνδεσμοι

Προσφατα

item